כפות ידיים אדומות – סיבות ודרכי טיפול

אדמומיות, סימנים וכתמים בצבע אדום בכפות הידיים, גרד, חום, או תחושות עקצוץ ושריפה יכולים להיגרם ממגוון רחב של בעיות ולא בהכרח מעידים על בעיה רפואית חמורה.

רופא שניגש לאבחן ידיים אדומות, בודק עם המטופל האם נחשף לחומרים מסויימים ולתנאי סביבה קשים, האם הוא סובל ממחלות רקע או נוטל טיפול תרופתי כלשהו, האם חלה לאחרונה במחלה זיהומית או שהה בקרבת אדם חולה במחלה מדבקת וכן, האם ישנם תסמינים מלבד האודם, בכפות הידיים או באזורים אחרים בגוף.

יש הבדל בין כפות ידיים אדומות וחמות, לבין ידיים אדומות ושורפות, או נקודות אדומות על כף היד המלוות בגרד.

המאמר הבא מפרט את הגורמים לתופעות עוריות שונות בכפות הידיים וסוקר דרכי טיפול עיקריות.

גורמים לאודם ולתסמינים עוריים אחרים בכפות הידיים

  • גירוי בעור –
    חומרים אגרסיביים וחריפים כגון חומרי ניקוי, חומרי הדברה וכימיקלים אחרים למיניהם, ואפילו חלק מהרכיבים הנפוצים המצויים בתכשירי רחצה וטיפוח, עלולים להוביל לאדמומיות בכפות הידיים.
  • דרמטיטיס (דלקת בעור) כתוצאה ממגע –
    נקראת בשפה המקצועית "Contact Dermatitis" ומתייחסת להתפתחות תהליך דלקתי בעור כתוצאה ממגע עם חומר מגרה. דרמטיטיס יכולה להתבטא באדמומיות, גירוד, חום מקומי ולפעמים, בהופעת שלפוחיות בכפות הידיים. זהו למעשה מקרה קשה יותר של הסעיף הקודם, ובו הגוף מגיב לגירוי הלא רצוי בהפעלת תגובת הדלקת על ידי מערכת החיסון.
  • תגובות אלרגיות –
    רגישות לחומרים מסוימים, בין אם למזונות כלשהם, לצמחים, לבעלי חיים, או למוצרי טיפוח, עלולה לגרום לאדמומיות, לנפיחות ולגרד בכפות הידיים.
  • חשיפה לחום, לשמש, או למזג אוויר קר ויבש –
    חשיפה ממושכת לקרינת שמש או לחום מוגזם עלולה לגרום להתרחבות כלי דם, לאדמומיות ולהתנפחות של כפות הידיים. אוויר קר ויבש גורם להתייבשות של העור ולהופעת אודם וסדקים. כפות הידיים הן מבין האיברים הראשונים שנוטים להיפגע מכך, משום שהן בדרך כלל לא מכוסות וחסרות הגנה.
  • זיהום –
    זיהומים חיידקיים, ויראליים, או פטרייתיים יכולים להוביל לאדמומיות ולדלקת בעור, כולל בכפות הידיים. לדוגמה, מחלת הפה והגפיים (המוכרת גם כמחלת "הפה והטלפיים") היא זיהום ויראלי שעלול לגרום לפריחה בכפות הידיים והרגליים.
  • מחלות כרוניות –
    תחת כותרת זו נכנסות מחלות רבות, חלקן קשורות ישירות בעור וחלקן מחלות כלל מערכתיות שיש להן ביטויים רבים בגוף.
    לדוגמא, אקזמה היא מצב עור כרוני המאופיין בעור אדום, מגרד ומודלק. היא יכולה להתבטא גם בצורת נקודות מגרדות בכף היד, או כפות ידיים אדומות ושורפות, ולעתים קרובות מוחמרת לאחר מגע בחומרים מגרים, או עקב אלרגיה.
    דוגמא נוספת היא פסוריאזיס – מחלה אוטואימונית, שעלולה לגרום לכתמי עור אדומים ולקשקשת, גם על כפות הידיים.
    מצבי כבד, הפרעות בבלוטת התריס, ומחלות דלקתיות למיניהן הן דוגמאות נוספות למחלות שעלולות להשפיע על עור הידיים. הרשימה היא ארוכה ויש לבחון כל מקרה לגופו.
  • נקודות אדומות בכפות הידיים –
    נקודות אדומות בכף היד הנקראות "פטכיות", יכולות להעיד על מגוון מצבים. פטכיה היא תופעה המאופיינת בנקודות קטנות אדומות, שגם כאשר לוחצים עליהן מעט, נשארות אדומות ואינן מבהירות. היא אינה גורמת לגרד ובכך היא נבדלת מפריחה, שהרבה פעמים גם מגרדת.
    פטכיה עשויה להיות סימן להפרעות בכבד, בכלי הדם, או במנגנון קרישת הדם, ולעיתים מתרחשת כתוצאה מהדבקה בזיהום חיידקי שעלול להיות מסוכן ולהסלים במהירות בהיעדר טיפול מתאים. לכן, חשוב מאד לאבחן את מקורה בהקדם.
  • תרופות –
    תרופות מסוימות עלולות לגרום לתגובות עוריות כחלק מתופעות הלוואי שלהן, כולל אדמומיות בכפות הידיים, או לחילופין, להגביר את רגישות העור לקרינת השמש.
    גם כאן הרשימה היא ארוכה: אמיודרון לטיפול בבעיות קצב לב, הידרוכלורותיאזיד (תרופה משתנת), חלק מהתרופות לטיפול באפילפסיה, חוסמי ביתא המשמשים לטיפול בבעיות לב וביתר לחץ דם, ועוד.
  • בעיות במחזור הדם –
    זרימת דם לקויה יכולה להוביל לאדמומיות ונפיחות בידיים ובכפות הידיים. מצבים כמו תסמונת רנו (Raynaud phenomenon) למשל, יכולים גם לגרום לשינויי צבע באצבעות הידיים ובכפות הידיים בתגובה לקור או למתח, ולתחושות נימול, שריפה, או עקצוץ.
  • שינויים הורמונליים –
    תנודות הורמונליות, כמו אלו המתרחשות במהלך ההיריון, יכולות לפעמים לגרום לאדמומיות ולשינויים בעור כפות הידיים.

טיפול בבעיות עוריות בכפות הידיים

בחירת הטיפול באדמומיות ובעיות עור אחרות בכפות הידיים תלויה בגורם הבסיסי לבעיה. תכנית טיפול מלאה פעמים רבות משלבת טיפול תרופתי, טיפול ביתי, הקפדה על הרגלים נכונים, וטיפולים אסתטיים.

טיפולים תרופתיים

  • משחות סטרואידים –
    משחות או קרמים המכילים קורטיקוסטרואידים מסייעים בהפחתת דלקת ואדמומיות הנגרמות על ידי מצבים כמו אקזמה או דרמטיטיס. יש להשתמש בהם תחת השגחה רפואית, שכן שימוש ממושך עלול להוביל לתופעות לוואי.
  • משחות לטיפול בפטרת –
    משחות דוגמת קלוטרימזול מתאימות למקרים של זיהום פטרייתי ויש כאלה המשלבות בתוכן גם סטרואידים ואנטיביוטיקה.
  • תרופות לנטילה דרך הפה –
    במקרים של מצבים חמורים או כלל-מערכתיים, ניתן לרשום תרופות דרך הפה כמו אנטיהיסטמינים (לאלרגיות), אנטיביוטיקה (לזיהומים), או מדכאים חיסוניים (למצבים אוטואימוניים).
  • רטינואידים מקומיים –
    במקרים בהם בעיה עורית גרמה לשינויים במרקם העור, ניתן להשתמש ברטינואידים מקומיים לשיפור מראה העור ומרקמו. כמו שאר התרופות שפורטו עד כה, גם רטינואידים דורשים מרשם רופא.

טיפולים ביתיים ואימוץ הרגלים נכונים

  • קרם לחות –
    שימוש קבוע בקרם לחות יכול לעזור להקל על יובש וגרד הקשורים למחלות עור שונות, כולל אקזמה ופסוריאזיס.
  • קומפרסים קרים –
    מקלים על נפיחות שמקורה בדלקת ומפחיתים את האדמומיות, במיוחד במקרים של תגובות אלרגיות או דרמטיטיס כתוצאה ממגע בחומר מגרה.
  • הקפדה על שתייה מספקת –
    שמירה על הידרציה טובה מספקת לעור את הלחות הדרושה לו כדי להילחם ביובש ובמפגעי מזג אוויר ומשפרת את עמידותו.

טיפולים אסתטיים

  • פוטותרפיה –
    טיפול באמצעות אור אולטרה סגול (UV) יעיל במקרי פסוריאזיס ומחלות עור אחרות.
  • טיפול בלייזר –
    מצוין לטיפול במגוון רחב של בעיות רפואיות ואסתטיות. ניתן להיעזר בו לטיפול בבעיות כלי דם וגם להסרת כתמים, סימנים וצלקות שנותרו בעור.

"H.CLINIC אסתטיקה", מרכז רב תחומי המתמחה בטיפולי לייזר ואסתטיקה, מונה צוות מומחים מקצועי ומנוסה, המציע מגוון שירותי דרמטולוגיה אסתטית מתקדמים לטיפול בכפות ידיים אדומות.

כפות ידיים אדומות הן לא גזירה משמיים ובהחלט יש מגוון דרכים בהן אפשר לטפל בבעיה, להקל עליה, ואף לרפא אותה לגמרי. המפתח לטיפול אופטימלי הוא אבחון מקצועי ומעמיק וקבלת הטיפול מאנשי מקצוע מומחים ומנוסים.

אם אתם סובלים מאודם או מכל בעיה עורית אחרת בכפות הידיים, אנו, צוות המרכז הרפואי "H.CLINIC אסתטיקה" מזמינים אתכם לבקר באתר האינטרנט שלנו ולהתרשם מהצוות, מהטיפולים ומהטכנולוגיות המתקדמות בהן אנו משתמשים.

אנו כאן לשירותכם ונשמח לענות על כל שאלה, לספק מידע נוסף ולתאם עבורכם פגישת אבחון וייעוץ. צרו קשר:
בטלפון 073-794-3560 | בדוא"ל [email protected] | בהשארת פרטים בעמוד "צור קשר"

גלילה לראש העמוד